Dag 1 – General Assembly European YWCA 2023

24 november 2023

In de ochtend van Hemelvaartsdag had ik mijn wekker zo laat mogelijk gezet. Bo en ik hoefden namelijk niet zo vroeg op als veel meiden uit andere Europese landen, want de General Assembly (GA) van de European YWCA wordt gehouden bij onze zuiderburen in Antwerpen. Jammer genoeg had ik mijn wekker ook net iets te laat gezet. Dit resulteerde erin dat ik 3 minuten te laat was voor onze overstap in Breda en we daarom maar alle stukken van de GA bij een koffietentje doorspraken. Dit is namelijk het doel van de GA: om verschillende beleidsstukken, de begroting voor de komende jaren en eventuele wijzigingen aan de constitutie van de European YWCA te bespreken en erover te stemmen. Tijdens de GA wordt het beleid voor de komende 3 jaar bepaald. Een belangrijke taak voor ons om daarom goed beslagen ten ijs te komen. We hebben onze belangrijkste punten en vragen doorgesproken en zijn ook erg tevreden over de stukken, maar hebben nog wel wat vragen en punten die concreter kunnen. Overigens zijn wij als YWCA Nederland op dit moment geen ‘full member’, maar ‘associate member’. Dit betekent dat één van ons maar mag stemmen over de stukken en de andere is er als ‘observer’.

Toen we binnen kwamen in Antwerpen werden we warm onthaald door onze Belgische vriendinnen. Vele bekende gezichten voor mij en voor Bo een eerste kennismaking. De YWCA België zit in een heel groot, mooi, oud pand met veel karakter. Het pand gaat wel vier verdiepingen de lucht in en is breed opgezet. In de tussenkamer met glazen dak werden we ontvangen met koffie, thee en koekjes. Het was allemaal supergoed georganiseerd.
Ook ontmoetten we daar de vrouwen en meiden van de andere YWCA’s. De landen die we toen mee kennismaakten naast België waren Griekenland, Italië, Polen, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Ierland en Schotland. Er waren verschillende delegaties en iedereen zat vol energie. Er was een vrolijke en krachtige sfeer.

Om half 3 begon ons programma met een workshop van de YWCA België. De eerste twee dagen waren namelijk nog geen GA, dat waren de zaterdag en zondag. Op de donderdag en vrijdag hadden we een druk programma om elkaar te leren kennen, met elkaar uit te wisselen en te leren. De eerste workshop was ontzettend interessant. Voor ons stond een tafel met allerlei jaartallen van 1880 tot 2018. De workshopgeefster had allerlei kaarten bij zich waarin belangrijke wetgevingsmomenten voor vrouwenrechten en emancipatie op stonden in België, zoals het algemeen stemrecht voor vrouwen, het moment dat vrouwen over hun eigen bezit mochten beslissen en het moment dat transgenders voor de wet hun geslacht mochten veranderen. We moesten per kaart raden wat de correcte datum zou zijn. Natuurlijk hadden we bijna niets goed, maar zaten we wel vaak dichtbij. Het maakte ook niet uit of het correct was, maar het gesprek erover achteraf was juist erg interessant. Vooral het vergelijken van onze landen, bijvoorbeeld wanneer het stemrecht voor vrouwen werd ingevoerd of hoe onze ouderschapsverlofperiodes per land verschillen. De verschillen lopen erg uiteen en het was juist interessant om elkaars perspectief hierover te horen.

Als laatste hadden we een gezamenlijke maaltijd die helemaal vegan was, fantastisch! Na het eten was iedereen vol met indrukken en/of supermoe van hun reisdagen. Daarom werd de avond vroeg afgesloten, maar de komende avonden beloven mooie culturele avonden! Bo en ik verblijven bij een vrijwilligster van de YWCA, Hilde. Ik had haar eerder ontmoet tijdens de World Council in Zuid-Afrika. Samen met Hilde maakten we nog een hele fijne wandeling door het bos naast haar huis, praatten we over onze organisaties en bekeken we schattige lammetjes. Daarna was het tijd om de eerste dag af te sluiten.

Geschreven door Dieke Hengelaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *