Dag 2 – General Assembly European YWCA 2023
Na laat te zijn slapen, omdat we zou lang aan het praten waren, staan we wat vermoeid op maar dat mag de pret niet drukken. We proberen eerst een fiets te huren om geheel in Nederlandse stijl te arriveren, maar dat blijkt toch een ingewikkelder systeem dan gedacht. Uiteindelijk stappen we op de tram naar het YWCA Antwerpen pand waar ons een heerlijk ontbijt staat te wachten. Na twee kopjes koffie kunnen we er weer tegenaan.
Na het ontbijt sluit een groot deel van de vrouwen aan bij de workshop ‘History of YWCA Antwerp’ met een aansluitende walking tour, gegeven door onze host Hilde en Ingrid. De YWCA in Antwerpen is opgericht in 1919 en kent een indrukwekkende geschiedenis. Wat me opviel is dat YWCA Antwerpen een lange geschiedenis van diversiteit en inclusie kent, voor de Tweede Wereldoorlog waren er ook veel Joodse meisje lid van de van oorsprong christelijke organisatie. Het was dan ook voor veel meisjes in de eind jaren ’30 en begin jaren ’40 toen hun Joodse vriendinnetjes niet meer mochten komen. In jaren ’60 verwelkomen ze nieuwkomers, destijds gastarbeiders genoemd. En niet alleen de meisjes, ook jongens waren welkom die elders niet binnen mochten komen, omdat er op deuren ‘verboden voor gastarbeiders’ stond. En vandaag de dag komen er ook vrouwen en meisjes van verschillende leeftijden en achtergronden samen.
Na de indrukwekkende introductie van de rijke geschiedenis van YWCA Antwerpen, gaan we de buurt in. Onze gids vertelt ons over de geschiedenis van Antwerpen, de buurt en architectuur. Tijdens de tour betrap ik mezelf er regelmatig op dat ik me gedraag zoals de toeristen waar ik in Amsterdam flink chagrijnig van word. Ik loop op een traag tempo met mijn hoofd in de lucht, om me heen kijkend vol verwondering en vooral niet oplettend waar ik sta. Om maar te zwijgen over het feit dat we dat in een grote groep doen, moet er stiekem ook wel om lachen. Ik ben stiekem verliefd geworden op Antwerpen.
Na de heerlijke lunch kunnen we kiezen uit een bezoek naar het Red Star Line Museum en de workshop ‘Rots en Water’. Dieke en ik kiezen voor het laatste. Het is een weerbaarheidstraining die zich richt op mensen leren om zich onafhankelijk op te stellen, eigen keuzes te maken (Rots), maar ook om samen te werken, spelen en leven (Water). De workshop wordt ook gegeven bij het YWCA Antwerpen programma ‘ Girls in the City’, twee van de meisjes helpen de trainster ook met de workshop. Drie en een half uur lang gaan we aan de slag met In deze training leren omgaan met stress, krijgen we inzicht in ons aandeel tijdens conflicten en leren we op een krachtige en beheerste manier opkomen voor onszelf. Het is een intense workshop en maakt veel los bij de deelnemers. Maar er wordt ook veel gelachen, zeker bij het moment dat we elkaar mogen slaan met een roze faam noodle.
Na een pauze van een uur, is het tijd voor het eten. Wederom een heerlijke vegan maaltijd, ditmaal uit Afghanistan. Gemaakt door een van de vrijwilligster die vrouwen inzet bij dit soort opdrachten die normaal gesproken niet mogen of kunnen werken. De dag word afgesloten met een culturele avond, waar Dieke nog meedoet met een Belgische volksdans en we onze zangtalenten (of in mijn geval het gebrek daaraan) mogen showen tijdens de karaoke. Dat laatste doen we in YWCA intergenerationele stijl, namelijk met hits van onder andere ABBA, Tina Turner, de Spice Girls en Lana Del Rey.
Dit keer maar iets vroeger naar bed.
Geschreven door Božica Simeunović