De vrouwelijke burgemeesters van India

19 februari 2019

India is een bijzonder land voor mij. Ik heb het land van dichtbij mogen meemaken in 2015 tijdens mijn bezoek aan de YWCA India. Deze YWCA is supergroot. Ze doen werk door het hele land heen, op het platteland en in de stad. Ze werken o.a. met vrouwen met HIV/Aids, tienermoeders die geen familie meer hebben en laaggeschoolden. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Ze bieden deze vrouwen hoop op een nieuw en beter leven. Ik heb veel ontzag voor het werk van de YWCA India.

Laatst nog zag ik op Facebook een artikel dat een ranking van vrouwvriendelijke landen had gemaakt. India was het minst fijne land voor vrouwen om te leven. Ze stonden helemaal onderaan. Er is nog heel veel te doen aan vrouwenrechten, maar India kent zeker ook een hele hoop bijzondere vrouwen die al aan een gelijkwaardige maatschappij meewerken. Zo heb ik bij de YWCA India in Delhi een vrouwenraad mogen meemaken die vrouwen uit de sloppenwijk helpt. Eens in de week kunnen vrouwen met elk probleem naar deze raad die bestaat uit invloedrijke vrouwen uit de sloppenwijken. De groep heet ‘the pressure group’. Door de invloed van de vrouwen wordt druk gezet op de lokale samenleving of de aangewezen dader om zijn gedrag te verbeteren en genoegdoening te bereiken. Lukt dat niet, dan nemen deze vrouwen juridische stappen. Ze worden dan geholpen door het hoogste gerechtshof in India. Een geweldig voorbeeld van vrouwen die voor elkaar opkomen!

Er zijn nog veel meer voorbeelden van vrouwen die zich inzetten voor de Indiase maatschappij en hun leiderschap tonen. Specifiek wil ik het over vrouwelijke burgemeesters in India hebben. Politieke functies zijn moeilijker te bereiken voor vrouwen. Dit laat zien dat er een gat is aan vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek. De vrouwen die wel een politieke functie krijgen, moeten vrouwonvriendelijk gedrag en uitsluiting doorstaan. Desalniettemin, hebben de vrouwen de steden getransformeerd waar ze hun ambt hebben gedragen. In de meeste gevallen waren zij de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad. De informatie over deze vrouwen heb ik van de website Feminism in India (FII). Hier volgen zeven voorbeelden van bijzonder leiderschap!

Tara Cherian, Madras

Tara was de eerste vrouwelijke burgemeester na de koloniale periode. Zij trok zich het lot aan van de mensen in de groeiende sloppenwijken van Madras en ze heeft in haar ambtstermijn toegang tot water, elektriciteit en het riool aangelegd. Ook zette zij zich in voor volksgezondheid, in het bijzonder voor mensen met een visuele beperking. Haar grootste prioriteit was de good governance van haar gemeente. Tijdens haar termijn heeft ze ook voor een gefinancierde lunchmaaltijd op publieke scholen gezorgd, die genuttigd werd door 25.000 scholieren.

Eunice Britto, Mangalore

Eunice begon haar carrière als docent o.a. op de school voor maatschappelijk werk. Ze is twee keer verkozen voor een ambtstermijn van vijf jaar in Mangalore. Ze heeft ervoor gezorgd dat er betere wegen werden aangelegd, dat er een gratis telefoonnummer kwam voor klachten van burgers en dat de toegang tot riolen in de stad werden verbeterd.

Aneesa Begum Mirza, Ahmedabad

Aneesa was de eerste moslimvrouw die werd verkozen als burgemeester. India heeft tegenwoordig een verplicht percentage vrouwen in politieke functies, maar zij werd verkozen ver voordat dit beleid werd ingevoerd. Haar stad, Ahmedabad, heeft veel spanningen tussen religieuze groepen. Tijdens haar termijn heeft ze geïnvesteerd in ontwikkeling van de stad en in het vredig samenleving van religieuze groepen. Daarnaast groeide Ahmedabad uit tot een megastad tijdens haar termijn.

Mercy Williams, Kochi

Mercy was een universitair docent in stadsontwikkeling en sociologie. Na haar pensioen ging ze de politiek in. Kochi had een enorm probleem met afval toen ze werd verkozen. Ze heeft veel geïnvesteerd in afvalmanagement. Het scheiden van afval werd verplicht. Daarnaast vond ze het aanleggen van goede infrastructuur belangrijk. Voordat haar termijn eindigde, werd Kochi uitgeroepen tot schoonste stad van India.

Ajitha Vijayan, Thrissur

Ajitha is de huidige burgemeester van Thrissur. Zelfs na haar verkiezing bleef ze melk bezorgen bij haar buren. Daarnaast is ze een docent en danser. Doordat ze zo verbonden is met het gewone leven in de stad heeft ze goede kennis van de dagelijkse moeilijkheden voor mensen. Ze heeft een systeem voor de watervoorziening laten aanleggen op plekken waar in de zomer droogte heerst en ze is bezig met grote infrastructuurprojecten.

Madhu Bai Kinnar, Riagarh

Madhu is de eerste transgender vrouw verkozen tot burgemeester in India. Daarnaast is ze een Dalit, de laagste kaste in India. Haar grootste belofte tijdens haar campagne was om de sanitaire voorzieningen in de stad te verbeteren. Hier is ze nu mee bezig. Er zijn stadswerkers die elke ochtend de sanitaire voorzieningen aan het maken zijn. Daarnaast wil ze de watervoorzieningen in de stad verbeteren.

Malini Gaur, Indore

Sinds dat Malini burgemeester is, is Indore van de 180ste plaats naar schoonste stad van India gestegen. De stad heeft het beste afvalverwerkingssysteem en riool. Afvalmanagement wordt volledig door de overheid gedaan. Malini’s recente plannen zijn om composthopen te maken, duurzame bussen in te stellen en het scheiden van afval verplicht te stellen. Burgers betalen hier een kleine bijdrage aan (rond de €0.60) en bedrijven betalen hier ook aan mee (rond de €1).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *