ERM: de kick-off

21 oktober 2016
groeperm
bron foto: YWCA Scotland

De ochtend van de ERM (European Regional Meeting) van de YWCA is begonnen met de introductie van de nieuwe general secretary Malayah Harper van de YWCA International. Ze heeft een carrière met veel ervaring opgebouwd in hulporganisaties en een enorme inzet op het gebied van de vrouwenrechten. Malayah hield een pleidooi voor veilige havens om vrouwenzaken te kunnen bespreken. Zij geeft aan dat veranderingen voor een bepaalde groep alleen voortkomen uit die eigen groep, en niet voor of namens hen, en zij refereert daarbij aan Zuid Afrika en gelijke sekse-huwelijken.

Dit is een mooie aftrap voor het debat over de resolutie van Zwitserland, die pleiten voor mannen in de delegatie vanuit hun gezamenlijkheid bij hun YWCA en YMCA. De Nederlandse delegatie heeft het internationale congres in Bangkok nog vers in het geheugen. Vooral de opstelling van de Zweedse delegatie. De delegatie kwam met tien vrouwen en één man die de woordvoerder en delegatieleider was. Dit is tegen de statuten van de YWCA, maar ook slecht voorbeeldgedrag.

We zien momenteel in de USA hoe moeilijk het is om vrouwelijk leiderschap vorm te geven en in Nederland is onze YWCA een training- en lezingenreeks gestart voor dit onderwerp. We zijn er nog lang niet. Dit debat komt zaterdag terug en er zal nog wel een pittig debat met veel vragen volgen.

Bij de start van de officiële businessmeeting stelt de board meteen een afwijking voor van de eigen statuten. In navolging van de YWCA International is het uitgangspunt dat 30% van de delegatie bestaat uit een delegatie van vrouwen onder de dertig. Nederland heeft veel geld uitgegeven om een 50%-50% delegatie en een observer te sturen. Vervolgens werd er niet gekeken naar de samenstelling van de delegaties en dat terwijl de board de statuten moet bewaken. Wij vinden dit een ernstige zaak. We krijgen alleen steun van onze Belgische collega’s, dus dat was dat. (later vroeg de board ons of wij de leeftijd bij elke delegatie wilden controleren).

De vorige ERM overtrad de eigen statuten ook meerdere malen en blijkbaar is alleen Nederland degene die hier bezwaar tegen heeft. Waarom zou je statuten hebben als je je er niet aan houdt vraagt de Nederlandse delegatie zich af?
newcastle_schemering

Tijdens de ochtend ook de financiële rapportage. Guitta heeft enorm veel werk gedaan om orde op zaken te zetten, maar er moeten echt een aantal toekomstscenario’s komen om de financiën te verbeteren. Europa was altijd een donor voor anderen, maar heeft nu best serieuze problemen met het teruglopende aantal leden en/ of economische lastige situaties.

De financiële rapportage wordt verder unaniem goedgekeurd.

Blijf ons volgen! We informeren je gauw weer!

Jeannette van Dongen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *