Wieteke Breuren-Schol

Meet-ups Vrouwelijk Leiderschap

Hoe kunnen vrouwen elkaar steunen om maatschappelijk succesvol te zijn bij een nog steeds aantoonbare maatschappelijke achterstand? De kranten liegen er niet om, het ontbreekt nog altijd aan vrouwen aan de top. Maar ook op andere maatschappelijke vlakken is het aantal vrouwen schaars. Met deze informatie in ons achterhoofd, organiseren we een aantal meet-ups waarin het thema ‘vrouwelijk leiderschap’ centraal staat. De YWCA heeft vrouwen die een sterke positie vervullen in de samenleving, binnen een bedrijf of publiekelijk, gevraagd om te vertellen over hun eigen leiderschap. We vroegen dit ook aan topondernemer Wieteke Breuren. Hoe is ze zover gekomen? Wat voor lessen heeft ze geleerd en waarmee kan ze andere vrouwen inspireren? We stelden haar onderstaande vragen:

  • Wat kreeg je van huis uit mee als vrouw?
  • Heb je als vrouw belemmeringen ervaren in je carrière of was je vrouw zijn een pluspunt?
  • Is vrouwelijk leiderschap anders dan mannelijk leiderschap en zo ja, in welk opzicht dan?

Introductie Wieteke Breuren-Schol

Wieteke Breuren is topondernemer die meerdere succesvolle horecagelegenheden runt. Wieteke houdt rekening met duurzaamheid en onafhankelijkheid en is nu o.a. bezig met het opbouwen van een duurzame en biologische boerderij. Crisistijd of niet, Wieteke weet een historisch pand om te toveren tot drukbezocht hotel. Haar focus ligt veelal op de medewerkers: hen laten doen waar ze het beste in zijn en waar ze energie van krijgen.

Ik ben opgevoed door een moeder die een krachtige persoonlijkheid bezit. Zij heeft mij opgevoed met herhaaldelijk te zeggen dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen leven. ‘Zorg ervoor dat je altijd jouw eigen inkomen hebt, wees onafhankelijk en weet wat je wilt!’

Hunkeren naar vrijheid heeft mij gebracht naar ondernemerschap. Het vele reizen over land in Azië een aantal jaar, heeft mij doen beseffen dat vrijheid een prachtig goed is, en dat je dat kunt bereiken door ondernemer te worden.

Mijn vrouwelijk leiderschap heeft als kracht dat ik blij ben met mijn persoonlijkheid. Ik kan namelijk snel schakelen in creativiteit, organiseren en oplossen, en ik heb een groot vermogen in empathie. Dit kan een kracht zijn, maar ook mijn valkuil.

Ik zorg ervoor dat ik actief luister naar alle medewerkers werkend op diverse functies. Ik onderhoud op deze manier het contact, breng mensen samen en kan goed schakelen.

Nu is de kracht van ‘mijn’ leiderschap, dat ik nu anderen belangrijk maak en opleid tot de juiste leiders volgens mijn filosofie in onze bedrijven. Ik richt mij op natuurlijk leiderschap, doen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Ik probeer zodoende op een natuurlijke manier anderen belangrijk te maken. Belangrijk is:
-zien waar de krachten liggen bij elk persoon in het bedrijf;
-zorgen dat jij een team van mensen om je heen hebt die jouw zwaktes en krachten vervangen.
Dat is voor mij sterk leiderschap!

Vervolgens groei ik verder en wil echt iets achterlaten aan de volgende generaties. Daarom hebben wij ons tweede bedrijf helemaal duurzaam laten bouwen. Daarbij hebben wij nu een boerderij gekocht om de volgende stappen naar een zo duurzaam en onafhankelijk leven te zetten.” 

Wanneer en waar?

De meet-up is open voor leden en niet-leden, voor mannen en vrouwen. Wellicht is vrouwelijk leiderschap immers niet beperkt tot vrouwen?

  • Wanneer? De meet-up van Wieteke Breuren vindt plaats op donderdag 5 oktober van 19:30 t/m 22:00 uur.
  • Locatie: Mary Barger huis, F.C. Donderstraat 23 te Utrecht.
  • Kosten Voor niet-leden is de toegang € 3,- (en voor leden gratis). Koffie en thee zijn gratis.
    AANMELDEN KAN HIER (onderaan de pagina)