Josine Westerbeek vertelt

Meet-ups Vrouwelijk Leiderschap

Hoe kunnen vrouwen elkaar steunen om maatschappelijk succesvol te zijn bij een nog steeds aantoonbare maatschappelijke achterstand? De kranten liegen er niet om, het ontbreekt nog altijd aan vrouwen aan de top. Maar ook op andere maatschappelijke vlakken is het aantal vrouwen schaars. Met deze informatie in ons achterhoofd, organiseren we een aantal meet-ups waarin het thema ‘vrouwelijk leiderschap’ centraal staat. De YWCA heeft vrouwen die een sterke positie vervullen in de samenleving, binnen een bedrijf of publiekelijk, gevraagd om te vertellen over hun eigen leiderschap. We vroegen dit ook aan Josine Westerbeek. Hoe is ze zover gekomen? Wat voor lessen heeft ze geleerd en waarmee kan ze andere vrouwen inspireren? We stelden haar onderstaande vragen:

  • Wat kreeg je van huis uit mee als vrouw?
  • Heb je als vrouw belemmeringen ervaren in je carrière of was je vrouw zijn een pluspunt?
  • Is vrouwelijk leiderschap anders dan mannelijk leiderschap en zo ja, in welk opzicht dan?

Introductie Josine Westerbeek

Josine is een vrouw met veel passies en een gewild bestuurder. Als interim-voorzitter van CNV, voorzitter van het CDA-vrouwenberaad, voorzitter van het Nederlands Pensioenregister, directeur van Wilde Ganzen en een hele hoop andere bestuurlijke functies, heeft ze veel ervaring opgedaan op het gebied van leiderschap. Josine studeerde Levensmiddelentechnologie aan de Landbouwhogeschool (nu Universiteit) Wageningen met Chemie en Bedrijfskunde als hoofdvakken. Ze is getrouwd met Hans en heeft twee zonen van 24 en 26 jaar.

“Door mijn loopbaan heen is het werken met en vóór mensen altijd de rode draad geweest. Ik heb als beleidsmedewerker en later als bestuurder en vice-voorzitter gewerkt bij de vakcentrale CNV.

Arbeidsmarktbeleid en Sociale Zekerheid waren mijn taakgebieden. De zorg voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt was daarbij één van de speerpunten.

Daarna werd ik directeur van Wilde Ganzen, een ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie die zich door het ondersteunen van concrete projecten inzet voor mensen in ontwikkelingslanden.

Na die periode vervul ik nu diverse bestuurlijke functies. Zo ben ik voorzitter van het Christelijk Sociaal Congres, voorzitter van de Stichting Pensioenregister, Lid van de RvC van Recreatie Centra Nederland, Lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Meedoen Mogelijk Maken en ben ik voorzitter van de CDAVrouwen en zit q.q. in het CDA partijbestuur.

Kortom, ik ben in verschillende uiteenlopende functies bestuurlijk actief waarbij ik op mijn eigen manier “vrouwelijk” leiderschap invul.

Voor mij is daarbij kenmerkend: teamwork, inspirerend leiderschap, deskundigheid en ervaring zijn belangrijker dan hiërarchisch denken en handelen. Motiverend begeleiden van medewerkers naar de juiste plek binnen de arbeidsorganisatie en gezamenlijke invulling geven aan verantwoordelijkheid.” 

Wanneer en waar?

De meet-up is open voor leden en niet-leden, voor mannen en vrouwen. Wellicht is vrouwelijk leiderschap immers niet beperkt tot vrouwen?

  • Wanneer? De meet-up van Josine Westerbeek vindt plaats op donderdag 12 oktober van 19:30 t/m 22:00 uur.
  • Locatie: Mary Barger huis, F.C. Donderstraat 23 te Utrecht.
  • Kosten Voor niet-leden is de toegang € 3,- (en voor leden gratis). Koffie en thee zijn gratis.
    AANMELDEN KAN HIER (onderaan de pagina)