Film Festival 9 en 10 april

9 & 10 april
Utrecht
2022_

Locatie: Mary Bargerhuis, F.C. Dondersstraat 23, te Utrecht

Voor leden zijn de vertoning gratis. Niet leden kunnen vrijwillig een donatie doen. YWCA Nederland geeft haar leden en introducees, en straatgenoten, een kadootje in het kader van haar 101ste verjaardag.
Drankjes en versnaperingen kunnen via pin betaald worden ter plaatse.

  • Vooraf aanmelden via info@ywca.nl met vermelding van de film(s) die je wilt zien en je mailadres met naam en bankrekening en dat je akkoord bent met de no show regeling.

Vier je onze verjaardag met ons door dit geweldige filmfestival met prachtige films.

Programma Zaterdag 9 april

1. SUFFRAGETTE (2015)

Een Britse film uit 2015, onder regie van Sarah Gavron, bedacht door schrijfster Abi Morgan, over het waargebeurde verhaal van de Suffragette beweging in 1912 in Groot-Brittannië, hun strijd voor vrouwenrechten en voor het vrouwenkiesrecht. Fabrieksarbeidsters die zich aansluiten bij een voortvluchtige politieke activiste Emmeline Pankhurst. Door hongerstakingen en nachtelijke brandstichting binden de vrouwen de strijd aan met de autoriteiten en tegen de politieke discriminatie van vrouwen. De gevestigde orde noemde hen terroristen.
Groots en pakkend historisch drama over de vrouwenstrijd eind 19e eeuw.

Speeltijd: 106 minuten
Start: 10.30 uur

2. HIDDEN FIGURES (2017)

‘Hidden Figures’ vertelt het redelijk onbekende maar waargebeurde verhaal van drie vrouwen van Afro-Amerikaanse afkomst die werkten voor NASA Langley Research Center. Katherine Johnson wetenschapster, en haar collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson bij de West Area Computing Unit, waren het brein achter één van de grootste operaties in de geschiedenis, namelijk de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte, hij m
aakte in 1962 de eerste baan rondom de aarde. De film uit 2016 is geregisseerd door Theodore Melfi en is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margot Lee Shetterly.

Prachtige film en vlotte vertelling, die een krachtig statement voor gelijkheid van vrouwen zonder dat dat het specifieke thema is. Mooie vormgeving ook van de jaren ’60.

Speeltijd: 127 minuten
Start: 13.30 uur

3. De DIRIGENT (2018)

De Nederlandse 24-jarige Antonia Brico (gespeeld door Christianne de Bruijn) is als kind met haar ouders (Annet Malherbe en Raymond Thiry) geëmigreerd naar Amerika. Ze droomt ervan om dirigent te worden, maar die ambitie wordt door niemand serieus genomen. Haar pianoleraar adviseert haar geentoelating te doen voor het conservatorium. Ze heeft weinig meer te verliezen en keert terug naar haar geboorteland en smeekt de beroemde dirigent Mengelberg (Gijs Scholten van Aschat) om dirigeerlessen. Mengelberg ziet dit helemaal niet zitten en stuurt haar door naar Berlijn, waar ze tegen alle verwachting in als vrouw meer kans blijkt te maken. De spanning wordt haar bijna te groot, als de liefde van haar leven haar voor het blok zet.

Wat zal Antonia kiezen?
NL-film die het verrassend goed gedaan heeft in de bioscoop. Het heeft de aantrekkingskracht van een historisch drama. Het thema van vrouwen op topposities in de orkestwereld is momenteel ook weer zeer actueel.

Speeltijd: 2,5 uur
Start: 16.00 uur

4. The Farewell (2019)

Toen de oma van de Chinees-Amerikaanse filmmaker Lulu Wang in 2013 gediagnosticeerd werd met terminale longkanker besloot de familie dit voor haar te verzwijgen: angst voor de dood zou haar alleen maar zieker maken. Het bitterzoete The Farewell is gebaseerd op die ‘waargebeurde leugen’, met in de hoofdrol komiek en rapper Awkwafina (Crazy Rich Asians) als een dertigjarige aspirant-schrijver die naar China terugkeert om haar oma voor de allerlaatste keer te bezoeken. Hartverwarmend familieportret vol grappige en ontroerende bespiegelingen over west versus oost, jong versus oud en opgroeien tussen twee culturen.

Speeltijd: 100 minuten
Start: 20.00 uur

Programma Zondag 10 april

5. THE DANISH GIRL (2015) (met ontbijt als je wil)

The Danish Girl is een Brits-Amerikaanse film uit 2015 onder regie van Tom Hooper, gebaseerd op het gelijknamige boek van David Ebershoff. Het boek is de gefictionaliseerde biografie van Lili Elbe (Eddie Redmayne), geboren als Einar Wegener, (1882–1931), een Deense kunstschilderes en een van de eerste transseksuelen die een geslachtsaanpassende operatie ondergingen en haar eigen positie in te kunnen nemen. Minstens zoveel aandacht besteedt de film aan het huwelijk – een soort sprookjeshuwelijk – van Einar en Gerda Wegener (Alicia Vikander). Zij wijkt niet van zijn zijde tijdens de mentale en medische beproevingen die Einar moet doorstaan om uiteindelijk Lili te kunnen zijn.

Speeltijd: 1 uur 59 minuten
Start: 10.30 uur, v.a. 09.30 uur is de zaal open voor diegene die koffie/thee en croissant willen, kosten € 4,-

6. THE IRON LADY (2011)

Britse dramafilm uit 2011 onder regie van Phyllida Lloyd. De dementerende 86-jarige Margaret Thatcher (Meryl Streep) kijkt terug op haar leven en haar politieke loopbaan. Leider van de Conservatieven en premier van 1979 tot 1990. In flashbacks trekken haar carrière en gezinsleven voorbij, het gemis van haar echtgenoot Demis (Jim Broadbent), die haar steunt, en haar strijd om als vrouw een positie in de politiek in te kunnen nemen.

Speeltijd: 105 minuten
Start: 13.30 uur

Eind programmering 15.15 uur, sluiting Filmfestival 15.30 uur

Het filmfestival is gratis en dit zijn de spelregels:

  • Je meldt je vooraf aan via info@ywca.nl met vermelding van de film(s) die je wilt zien en je mailadres met naam en bankrekening en dat je akkoord bent met de no show regeling.
  • Als man ben je alleen welkom als introduce van een dame
  • Er zijn versnaperingen geregeld en je kunt vrijwillig een bijdrage doen ter plaatse
  • Op zondagochtend is er een uur voor vertoning een ontbijt.
  • Mensen die voor het gehele programma inschrijven hebben voorrang, maar voor 1 film inschrijven kan zeker ook.
  • Je mag komen als je een bevestiging hebt ontvangen, die dient als kaartje.
  • Bij een no show schrijven we met jouw toestemming €4,- af van je rekening.

 

 

groeps afbeelding Film Festival 9 en 10 april