Jeannette van Dongen

1962

Jeannette van Dongen start in april 2015 als voorzitter bij YWCA Nederland nadat een headhunter haar benaderde. Ze had nog nooit van YWCA gehoord.
Bij haar start interviewde ze ongeveer 25 actieve leden om een beeld te krijgen wat er speelde en hierop vormde ze samen met het toenmalige bestuur een nieuw beleid met twee uitgangspunten:

  • Vrouw zijn mag een feestje zijn
  • Als je een warm bad wil, dan zul je zelf de kraan open moeten draaien.

Tot en met 2021 heeft ze samen met bestuursleden het huis gerenoveerd en de verhuurfunctie overgenomen van SSH, zijn de financiën op orde gebracht, en zijn nieuwe activiteiten opgezet, zoals in samenwerking met Fembitious het beleggen voor vrouwen, om vrouwen meer bekend te maken met de financiële wereld van invloed.

In de afgelopen 6,5 jaar zijn er veel lezingen van bekende vrouwen geweest, Farah Karimi bijvoorbeeld en ook Golden Girl Awards uitgereikt met genomineerde zoals Angela Maas. Tijdens de lockdown zijn er online activiteiten geweest rondom het 100-jarige bestaan en ook over het vrouwenlichaam.
Inmiddels staat er een professioneel bestuur, geheel op vrijwillige basis, mede door de inzet van een serieuze nominatiecommissie. Dit sluit aan bij de professionalisering die ook de wereldorganisatie heeft ingezet, waar Jeannette deel uit maakt van de Nominations Committee (ze werd hiervoor gekozen in 2019 in Johannusburg).
Op 27 november 2021 neemt zij afscheid tijdens het 100 + 1 jarig jubileum, maar ze blijft betrokken want YWCA en de betroken vrouwen hebben haar hart wel geen beetje gestolen.

In het dagelijkse leven is Jeannette trainer, coach en adviseur op het terrein van arbeidsverhoudingen bij de coöperatie Incitamentum.

A grand person, a truly grand person isn’t somebody who makes you feel small. A grand person is somebody who makes you feel great.
naar Catherine Ingram.