Verslag: Orange The World Utrecht 2023

05 februari 2024

De campagne Orange The World (OTW) is weer achter de rug. Voorzitter Bo ging naar de landelijke aftrap, lid en vrijwilliger Mieneke was bij de aftrap in Utrecht en doet daar hier verslag van. Het team OTW Utrecht bestond uit vertegenwoordigsters van de VVAO, Zonta en ik namens de YWCA. Daarnaast de oprichtster van Catherine Dansparade.  

Vrijdag 24 november 

Op vrijdag 24 november hebben we flyers en bierviltjes uitgedeeld rond het stadhuis en daar op de stoep met sjablonen in oranje STOP Geweld Tegen Vrouwen gespoten. Tussen de bedrijven door gaven we passanten uitleg over de campagne.  

 

Zaterdag 25 november 

Op zaterdag 25 november deden drie organisaties hun verhaal in de grote zaal van het stadhuis:  

  1. Bestuursleden van Vidius, studentenunie, die een gedragscode voor studenten hebben opgesteld en vertrouwenspersonen en contactpersonen hebben ingesteld en getraind, doen mee aan de ‘Ben je okay campagne’ en hebben een spel ontwikkeld. Ze hebben Emancipator gevraagd een training te ontwikkelen voor studentengezelligheidsverenigingen.
  2. Presentatie van De Nieuwe Toekomst https://180.nl/interventie-de-nieuwe-toekomst/ door Stichting 180 in Rotterdam, Leiden en binnenkort in Utrecht. Ze gaan vrouwen zonder werk na huiselijk geweld weer in hun kracht zetten en aan het werk helpen; deze groep functioneert ook als lotgenotengroep. 
  3. Coördinator seksueel geweld GGD; zij zijn bezig met het maken van de documentaire Ve€rkracht, over handvatten hoe je omgaat met een verkrachting en weer veerkracht krijgt. Deze documentaire wordt waarschijnlijk op 7 maart gepresenteerd in Den Haag.

 

Alle drie mooie organisaties met mooie projecten. Daarna liep iedereen met wethouder Linda Voortman naar buiten om de bekende rode knop in te drukken en het stadhuis oranje uit te lichten, waarna de muziek losbarstte. De Catherine Dansparade begon op het bordes van het stadhuis en liep vervolgens door het centrum van Utrecht. Vluchtelingen en dit jaar ook studenten waren bij de parade betrokken en hadden liederen ingestudeerd, zo ook het lied The prayer of the mothers. 

 

Donderdag 30 november 

In Bibliotheek Neude was om half zeven de expositie ‘A room of one’s own’ ingericht. Fotograaf Rinia van Wijck maakte een installatie met verhalen over vrouwen die ervaringen hebben gehad met (grensoverschrijdend seksueel) geweld. Ter plekke kon je je eigen verhaal toevoegen, mondeling of geschreven. Aansluitend was er een dialoog over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Opvallend was dat bij deze activiteit ook twee mannen aanwezig waren die slachtoffer waren van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Beiden waren door twee mannen meegenomen/-gelokt. Bij een van de mannen was wat in zijn glas gedaan, waardoor hij het maar vaag geregistreerd had. Hij was meegenomen naar een huis en daar was hij door twee mannen verkracht en vervolgens op straat achtergelaten. Deze ervaring was aanleiding om naar de expositie te komen. Het gesprek ging over het hebben van een geheim en schaamte, waardoor je je in jezelf opgesloten kan voelen. En ik begreep elders van een psycholoog, dat de schaamte bij mannen nog groter is dan bij vrouwen. 

 

Zaterdag 2 december 

Ook in bibliotheek Neude was de uitzending: De Vloer op voor OTW’ te zien. De voorstelling was een week eerder gespeeld in het Gooi. Deze uitzending konden OTW-organisaties gebruiken om het gesprek aan te gaan. Wij hebben een aantal situaties bekeken en hebben deze daarna besproken volgens het systeem van Dialoogtafels. Het aantal aanwezigen was klein, maar er waren zowel ervaringsdeskundigen als vrouwen van GGZ en Veilig Thuis. De discussie was heel waardevol. 

 

Zaterdag 9 december 

In bibliotheek Neude werden ’s middags drie gratis workshops aangeboden aan meisjes en vrouwen door Project Sterker: krav maga, kickboksen en brazilian jiu jitsu. Ik heb aan krav maga meegedaan, zelfverdediging. Er waren drie mannen en vrouwen aanwezig, waarop wij mochten ‘oefenen’, van wegduwen tot een knietje. Ik vond het heel zinvol. En jammer, dat ik het enige YWCA-lid daar was. Misschien om eens als activiteit op de F.C. Donderstraat te organiseren? Het kickboksen was voor mij na 10 minuten echt te zwaar. Wat een energie ging daarvan uit. De Jiu jitsu heb ik vanwege een andere afspraak moeten missen. 

 

Zondag 10 december 

Zondag was de dag van de mensenrechten, de laatste dag van de campagne. Vanaf 12.00 uur kon iedereen in het Mary Bargerhuis binnenlopen en voor vrouwen, geselecteerd door Amnesty International, schrijven. Dat wil zeggen je kon een brief schrijven naar de regering en aandringen op het vrijlaten van iemand, een briefkaart aan de gevangen vrouw sturen als hart onder de riem en een actielijst ondertekenen. Bijna vanaf het eerste moment tot het slot om 16.00 was de tafel goed gevuld met schrijvende mensen. Er was een open sfeer en tussen het schrijven door werd even iets te drinken gehaald en gesprekken gevoerd.  

 

Daarna hebben we twee korte films vertoond. Eén over een meisje van ongeveer 17, die via internet een leuke jongen ontmoet die haar overhaalt voor de camera uit de kleren te gaan. De andere film ging over een gesprek van een vrouw die bij HR-managers komt om te praten over een collega die haar lastig heeft gevallen. Beide min of meer herkenbare situaties, waarover in kleine groepjes is gesproken en vervolgens in de hele groep. Er werd ook nagedacht op welke manier er veranderingen kunnen komen en wat je zelf kan doen. Ook studentes uit het huis waren hierbij aanwezig.  

 

Het is fijn, dat UNWomen voor veel ondersteunend materiaal zorgt. Op deze site is een beschrijving van beide films en vragen, die je als gespreksleider zou kunnen gebruiken: https://www.orangetheworld.nl/wp-content/uploads/2023/10/SelectionfilmsOtW.pdf 

Ik kijk terug op een heel waardevolle Orange The World Campagne 2023. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *