Houd Hoop Levend – Plant een olijfboom! is een internationale actie van YMCA Oost-Jeruzalem en YWCA Palestina. Door middel van het planten van olijfbomen samen met Palestijnse boeren, willen zij met deze actie de hoop op een goede toekomst levend houden. YWCA Nederland, Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en YMCA Nederland steunen deze actie. Alles over deze olijfbomencampagne is te vinden op www.planteenolijfboom.nl. Op deze pagina informeren wij je over de werkzaamheden van onze zusterorganisatie YWCA Palestina voor de vrouwen en kinderen in de bezette gebieden.

Plant een olijfboom

Kerst in Bethlehem: 10 daagse reis in Israël en de Palestijnse gebieden

Datum: 22 december 2012 – 2 januari 2013

Begeleide reis naar Israël en Palestina, vrijwilligerswerk in Palestina, helpen met aanplanten van olijfbomen bij Palestijnse boeren, bezoeken aan Jeruzalem, Hebron, Ramallah, Jericho en de Dode Zee.

Kerst in Bethlehem met op 24 december de intocht van de Patriarch in Bethlehem, dit gaat gepaard met traditionele festiviteiten en optredens van Palestijnse scoutgroepen, fanfares en drumbands.

Het doel van deze reis is kennismaken met de Palestijnse cultuur en gastvrijheid en het leven onder Israëlische bezetting. We bezoeken enkele Palestijnse en Israëlische mensenrechtenorganisaties, een vluchtelingenkamp, een Israëlische nederzetting in de Westbank, de Muur en verschillende historische en culturele bezienswaardigheden.
De reis wordt georganiseerd door de Olijfbomencampagne ‘Houd Hoop Levend, plant een olijfboom’, een campagne van ICCO, Cordaid, IKV Pax Christi, YMCA Nederland en de YWCA. Houd hoop levend – Plant een olijfboom!” is een internationale actie van de YMCA Oost-Jeruzalem en de YWCA Palestina om door middel van het planten van door individuen gesponsorde olijfbomen samen met Palestijnse boeren de hoop op een goede toekomst levend te houden.

Kosten voor de Kerstreis bedragen 550 euro (inclusief verblijf, maaltijden, vervoer en begeleiding)

Los van het programma moet men zelf een vliegticket boeken en betalen. We verblijven in een prima hotel in Beit Sahour, een christelijk dorp dat grenst aan Bethlehem. In Beit Sahour worden rond Kerst veel culturele activiteiten georganiseerd en er zijn verschillende uitgaansgelegenheden.

Voor meer informatie over het programma : planteenolijfboom.nl/kerstreis

Voor vragen: info@planteenolijfboom.nl

Archief

Meer informatie

Reactie YWCA of Palestine

Dear Fleur,

We are so grateful for your support and all the solidarity work on our behalf, together I am sure we will build Peace with justice one day in the Middle East.

We continue to struggle, and life is not easy. Our local associations are divided by Israeli check points, and surely you know what a tough process this is. Our staff and board members in the West bank can never come and visit and access the Jerusalem association, so all these continue to divide us as a movement. We work in a very non-conducive environment, but we continue to survive.

Please keep us posted on what you do, and please visit our website for more information on our programs, challenges and events. All the best,

Mira Rizek

National General Secretary

YWCA of Palestine

Verslag Palestina door Olijfbomencoördinator Kristel

De afgelopen dagen heb ik zoveel meegemaakt! Ik wil even een aantal ervaringen met jullie delen. Bij aankomst op de luchthaven in Tel Aviv werd ik twee keer uit de rij gehaald voor een aantal extra vragen, maar het was een algemene ‘security check’ en ik heb gewoon een 3 maanden visum gekregen.

Het weerzien met ‘mijn familie’ in Bethlehem was heerlijk. We hadden veel om bij te praten. Er is weer een nieuwe baby in de familie en iedereen kwam even langs om hallo te zeggen. Deze familie heeft mij geadopteerd als hun dochter en ik voel me helemaal thuis.

Er is al heel lang geen regen gevallen. Toevallig zaterdag heeft het een tijd geregend en natuurlijk werden er grappen gemaakt, dat ik die regen uit Nederland heb meegebracht! De familie waar ik logeer heeft al een week geen water, omdat het waterbedrijf het heeft afgesloten door het gebrek aan water. Dit gebeurt heel regelmatig en Abu Rami vertelde me dat het dit jaar bijna de helft van de maand is dat er geen water uit de kraan komt. De tank boven op het huis is ook al lang leeg dus gebruiken ze water uit een aantal grote vaten die ze gevuld hebben met water toen het er nog wel was. Geen water om te douchen dus en al een week geen kleding wassen!! In de settlements rondom Bethlehem hebben ze overigens wel 24 uur per dag water.

Zaterdag werd ik door de jongeren van Lighting Candles, de organisatie waar ik veel mee samenwerk, op een hele lieve manier ontvangen. Ze wilden me van alles vertellen over wat ze afgelopen maanden hebben gedaan en geleerd en lieten me een video zien van hun zomerkamp. Dit keer bracht ik geld mee van Haella Stichting waarmee de jongeren de tuin gaan omtoveren tot een educatieve tuin! Ze waren zo blij!

Zondag vertrokken we met vier mensen naar het noorden. In Jenin hebben we eerst de American University bezocht en gesproken met de Public Relations officer over hoe we meer kunnen samenwerken met studenten in Nederland. Na de hele toestand in Gaza zijn er veel studenten in Nederland die zich aan het verenigen zijn om samen actief te worden voor de Palestijnse zaak. Studenten van de universiteit in Jenin willen graag email contact hebben met Nederlandse studenten om over hun situatie te praten en om hun Engels te oefenen!

Na een bezoek aan de nieuwe fabriek van Canaan Fair Trade olijfproducten (die heel mooi is geworden) zijn we nog even langs het dorp Burqin gegaan om de op drie na oudste kerk van de wereld te bezoeken. Het is eigenlijk de grot waar Jezus de 10 melaatsen heeft genezen. We werden vergezeld door een flink aantal jongeren uit het dorp die het wel grappig vonden, drie blonde dames. (We waren met drie Nederlandse meiden en onze vriend Ala)

’s Avonds hebben we in Nablus overnacht, in het vluchtelingenkamp Askar, bij de familie van Amjad. In November was Amjad in Nederland om over hun organisatie Darna te vertellen en toen heeft hij bij mij gelogeerd. Zijn familie sprak eigenlijk geen Engels dus ik heb goed geoefend met mijn Arabisch en het gaat steeds beter! Maandag in Nablus verschillende organisaties bezocht en lekker rondgelopen in de oude stad met wat vrienden uit Nablus. Natuurlijk knefe gegeten en koffie, maramya en za’atar gekocht bij mijn vaste kruidenwinkeltje.

Later in de middag zijn we naar ‘Tur’ gegaan, de heuvel waar de samaritanen wonen. De hoge priester van de samaritanen heeft ons van alles verteld over hun situatie. Er zijn maar een paar honderd samaritanen, afstammelingen van het oude koninkrijk Israel, die de plek waar zij nu wonen beschouwen als de heiligste plaats, omdat daar de allereerste Heilige Tempel heeft gestaan. De joden beschouwen de tempelberg in Jeruzalem als meest heilige plek. Volgens de samaritanen was de tempel die daar stond echter niet de meest belangrijke, omdat het een latere versie was. Er zijn honderden verschillen tussen de manier waarop de samaritanen en de joden hun geloof beleven en uitoefenen, maar de overeenkomst zit in het naleven van de leer uit de eerste vijf boeken, de Pentateuch, door Mozes opgetekend. Voor de Samaritanen is dit het enige heilige schrift, de joden hebben leven ook nog andere geschriften na.

Politiek gezien houden de Samaritanen zich zoveel mogelijk afzijdig, in ieder geval doen zij officieel geen uitspraken over de politieke situatie. Ik heb de hoge priester gevraagd wat de Samaritanen denken van de huidige bezetting door Israel, maar hij bleef daar omheen draaien. Het werd echter door het gesprek wel duidelijk dat zij hun redenen hebben om hierover niet te praten. De Samaritanen spreken onderling Arabisch, zij hebben drie paspoorten, Jordaans, Palestijns en sinds 2003 ook Israelisch. Er is een checkpoint naar hun dorpje vanwege een nabijgelegen Israelische militaire basis. Alle jongeren studeren aan de Al Najah universiteit in Nablus. Hun contact met de Palestijnen is heel goed en vroeger woonden de Samaritanen ook in Nablus. Na de eerste intifada zijn ze verhuisd naar bovenop de heuvel, omdat zij zich vanuit hun geloofsovertuiging afzijdig houden van conflicten.
’s Avonds zijn we naar Qalqiliya gereden waar de familie van Ghasan, een jongen die ik ken van de Katakeet clownsgroep, ons een warm onthaal gaf met een uitgebreide maaltijd met humous, full, falafel, salades, gebakken aardappels en nog veel meer lekkers!

De vader van Ghasan werkt in Barkan settlement bij een bedrijf dat salades maakt, o.a. humous, die wij in bakjes kopen in de supermarkt. Ik heb hem gevraagd naar zijn mening over de boycott van Israelische producten. Hij vertelde dat nu al (sinds Gaza) de verkoop met 50% is gedaald. Hij vreest dat hij zijn baan kwijtraakt en in tegendeel tot wat wij steeds horen dat alle Palestijnen de BDS campagne steunen, was hij daar niet echt duidelijk over. Hij wil zijn familie blijven voeden en zonder werk heeft hij geen inkomen. Ook andere arbeiders die ik daarover vraag, zijn niet zo erg voor een boycott om dezelfde reden. Tsja, het is natuurlijk ook anders voor een academicus of iemand die voor een NGO werkt om dat te stellen dan voor iemand die zelf zijn baan in de fabriek kan kwijtraken. Overigens reden we de volgende dag op de weg terug naar Ramallah nog langs Barkan. Raar hoor, zo’n hypermoderne industriele settlement middenin de Westbank.

In Qalqiliya bevindt zich de enige dierentuin van de Westbank. Het is een vreemde plek. Je ziet er vrolijke kinderen en families rondlopen en dat is heel leuk om te zien. Tegelijkertijd is het vreselijk hoe die dieren daar in kleine hokjes worden gehouden. De situatie voor de dieren is echt erbarmelijk en dierenrechten organisaties zouden direct in actie komen als ze dit zagen. De enige dierenarts van de dierentuin vertelde ons dat tijdens zijn vakantie de bruine beer is overleden, omdat niemand wist hoe ze hem goed moesten verzorgen! Deze dierenarts heeft als hobby erbij om dode dieren op te zetten en hij heeft daar een museum van gemaakt. Er zijn meer dode opgezette dieren dan levende dieren in deze dierentuin!! Omdat Qalqiliya een stad is met grootste Hamas aanhang is er bizar genoeg ook een moskee in de dierentuin! Toen de oproep tot gebed over de stad galmde, liep al het personeel richting de moskee om te bidden. Toch een rare combinatie hoor.

We namen afscheid van Ghassan en stapten in de gedeelde taxi op weg naar Salfit. Aan het einde van het dorp was een checkpoint van de Palestijnse politie die onze paspoorten wilden controleren. Ook Ala moest zijn ID kaart laten zien. De politie agenten liepen een tijdje te dralen met onze paspoorten en begonnen te telefoneren. Ze vertoonden precies hetzelfde gedrag als de Israelische soldaten bij de checkpoints. We begrepen niet wat er mis was, maar ze stelden ons gerust dat we zo verder zouden kunnen. Nou, niet dus. We moesten toch uit de auto komen en werden, in afwachting van de hoofdcommissaris, wel voorzien van een kopje thee. Het bleek niet om ons buitenlanders te gaan, maar om Ala, die een ID kaart heeft uit Bethlehem dat met de hand geschreven is en dat hadden ze nog nooit gezien. Ze dachten dat het vervalst was. Wij allemaal mee naar het bureau. Gelukkig had Ala inmiddels een neef gebeld die contacten heeft bij de politie in Bethlehem die vervolgens naar Qalqiliya hebben gebeld en na dat telefoontje was alles goed. Inmiddels had ik de politieagenten al lang om mijn vinger gewonden met verhalen over onze demonstraties voor Gaza in Nederland en ons werk als vrijwilligers voor de Palestijnse zaak!

We konden onze tocht vervolgen en bezochten nog het geisoleerde huis in Salfit. De eigenaar, Abu Nidal, wil zijn land niet verlaten. Aan de ene kant van zijn huis is de muur gebouwd. Hij woont dus feitelijk tussen de muur en de groene lijn. De muur is hier bijna 9 kilometer diep in de Westbank gebouwd. Aan de andere kant van zijn huis zijn de eerste woningen van de settlement, met zeer gewelddadige settlers, die hem regelmatig lastig vallen en zijn huis beschieten. Aan de andere twee kanten van zijn huis zijn hekwerken geplaatst. Door inmenging van het Rode Kruis en de VN heeft Abu Nidal nu wel een sleutel van een hek waardoor hij naar het nabijgelegen dorp kan. Maar soms krijgt hij straf, als hij buitenlanders zoals ons heeft binnengelaten, en dan mag hij er dagenlang niet uit. Familieleden gooien dan eten over de muur heen. Ik was heel trots op Abu Nidal en heb hem verteld dat ik een man zoek zoals hij, die niet opgeeft waar hij recht op heeft!

Petitie uitreiking aan Harry van Bommel

Donderdag 22 januari om 12:00 uur op Het Plein in Den Haag, neemt Harry van Bommel de petitie van Verhef je Stem aan namens u en ruim 10.000 anderen die de petitie hebben verstuurd. De petitie wordt aan Harry van Bommel aangeboden omdat hij als politiek vertegenwoordiger zijn nek heeft uitgestoken voor Gaza. Tegenstanders hebben hem op woorden willen afrekenen terwijl wij weten dat zijn intenties op de goede plek zitten. Wij willen hem daarom, na alles wat hij over zich heen heeft gekregen, steunen. Wij hebben daarom juist hem als parlementarier gevraagd de petitie in ontvangst te nemen. Wij vragen iedereen, die het debat in de Tweede Kamer kracht bij wil zetten, om aanwezig te zijn bij de petitie uitreiking.

De petitie heeft zeker invloed gehad op de Kamerleden. Alexander Pechtold (D66) noemde in het Kamerdebat de vele mails diehij kreeg en ook Martijn van Dam (PvdA) noemde in een reactie het aantal van 10.000 mails dat hij gekregen had “indrukwekkend”. Maar belangrijker is dat door deze en vele andere acties de PvdA schoorvoetend heeft toegegeven dat het geweld van Israël buitensporig is. In politiekNederland is dat zeker een klein succesje te noemen.Ook zijnveel mensen bewuster geworden van wat er zich nu echt afspeelt. Dit is echter nog niet genoeg! Het is belangrijk, voor alle Palestijnen die leven in uitzichtloosheid, dat wij onze stemblijven verheffen. Hoe kunt u dat doen? Praat erover met anderen, steek een kaarsje op, voer actie en steun organisaties die zich voor deze zaak inzetten. Ook kunt u op de website flyers bestellen en een poster downloaden om op uw raam op te hangen.

Het doel van Verhef je Stem is, datdit verhaal bij een groot publiek onder de aandacht wordt gebracht. Dat het weer eens helder gemaakt wordt waar het in dit conflict nu ook al weer om gaat. Datvele joden, arabieren, christenen en andereburgers over de hele wereld, streven naar eenvreedzame en rechtvaardige oplossing. Dat is het geven van een toekomstperspectief aan de Palestijnen. Een oplossing gebaseerd op het internationale recht. Dat houdt in dat Israëlzich terugtrekt uitde bezette gebieden, zoals vastgelegd in Veiligheidsraad resolutie 242 van 22 november 1967. Dat houdt ineen levensvatbare en veilige staat Palestina, een staat Israël binnen veilige grenzen, en een rechtvaardige oplossing voor de Palestijnse vluchtelingen.

World YWCA calls for justice after Gaza War and for protection of women and children

Geneva. January 20, 2009 – As Israel and Hamas announce unilateral ceasefires respectively, the World YWCA joins millions of people and organisation in condemning the force and impact of Israel’s attack on Gaza. World YWCA calls for real peace and security in the region that can only be achieved through a resolution of the root causes of the conflict. The war on Gaza has destroyed lives, properties and a real decent future for many ordinary citizens. The United Nation’s special rapporteur on the Palestinian territories Richard Falk has called the attacks on Gaza “serious violations of the UN charter, the Geneva conventions, international law and international humanitarian law.”

The World YWCA welcomes the United Nations Security Council Resolution 1860 that calls on Member States to support international efforts to alleviate the humanitarian and economic situation in Gaza. “Women often bear the brunt of conflict. As such, gender-responsive humanitarian actions must take into account the special needs of women and children,” says Nyaradzayi Gumbonzvanda, World YWCA General Secretary, “the borders into Gaza must be opened immediately to allow much needed aid.” Preliminary reports indicate that tens of thousands of people in Gaza are now homeless as thousands of homes were destroyed; over half a million have had no access to water and basic needs during the three-week long war. The World YWCA particularly condemns the destruction of schools, UN facilities and hospitals that have left woman and children with nowhere to seek refuge.

“Addressing sexual and other forms of violence against women is crucial,” Gumbonzvanda says and urges the United Nations to enforce UNSCR 1325 on women, peace and security, which calls on member states to put an end to impunity and prosecute those responsible for war crimes including those relating to sexual and other violence against women and girls.Israel launched a military operation against Hamas-ruled Gaza strip on December 27 in retaliation to rocket fire by Hamas. The attacks on Gaza, the heaviest in decades, have had a huge toll on civilians. Latest reports indicate that over 1,300 people have died as a result of the attacks–including 300 children and 95 women–at least 4700 are injured. “It is very sad that this vicious circle of terror is continuing and to see our civilian population pay this heavy price,” says Mira Rizek General Secretary of the YWCA of Palestine.

YWCAs around the world, including associations in Fiji, Peru, Jordan, Brazil, Guyana, Japan, Denmark and Norway, held candlelight vigils on January 8 to commemorate the lives lost in the Gaza War and to call for peace.

The World YWCA condemned the Gaza blockade implemented in 2007 and has repeatedly called for peace and an end to military aggression and violence in the Middle East. The blockade persisted through 2008 and consisted mainly of water, food and medication shortages, harshly weakening civilians, among them many women and children. This latest military attack has escalated the humanitarian situation in Gaza by hitting an already powerless population. The situation is now deplorable and violates the human rights of Palestinians in Gaza. Urgent action must be taken to bring peace with justice to the Middle East.

The World YWCA is a global network of women and young women leading social and economic change in 125 countries. It advocates for peace, justice, human rights and care of the environment, and has been at the forefront of raising the status of women for over a century.

For more information contact:
Kaburo KobiaCommunications DirectorWorld YWCA16 Ancienne Route 1218-CH Geneva SwitzerlandT: +41 22 929 60 30 E :communications@worldywca.org W: www.worldywca.org

Brief YWCA Palestina

Dear sisters in Palestine,
The news of the conflict between Israeland Palestine, has filled our hearts with great sadness and sorrow. We are very worried and concerned about all the lives affected by this and are doing everything within our power to help you.

Know that you are not alone and that we, your sisters here in The Netherlands, think of and pray for you and your communities.We’ve answered your call to organize a wake and have also urged our governments to work on a short-term and log-term solution for peace in the Middle East and to respect all Human Rights.

Also we have taken the initiative to open a port on our website. At this moment our IT-expert is busy to realize this. We want to give you a voice by reporting your daily messages on our website. Our supporters, friends and associates have then directly access to uncensored news of the situation. This way everybody can make up their own judgments or conclusions if needed. We will ask our sister organizations to their statement and support.Please continue to do all you can, and be careful. If possible, we and our members, would appreciate itvery much if you couldinform us,about how the YWCA of Palestine is holding up, what your daily struggles are and if there is anything else we can do to help.

We hope you will find the will, strength and determination needed to work together on overcoming the pain and the suffering and rebuilding your communities.

Remembering you in our prayers, we stay with warm regards, Fleur Aalbersberg

On behalf of all members of YWCA of the Netherlands

YWCAs light candles in solidarity with women and children in Gaza

As World YWCA staff lit candles in remembrance of the hundreds of victims killed in Gaza over the past 13 days, they also reflected on the importance of keeping hope alive for peace in the Middle East. “The YWCA of Palestine called for the movement to hold a worldwide candlelight vigil in remembrance of Gaza victims. We are all shocked by the senseless violence taking place in Gaza and are praying for peace,” said Deputy General Secretary Natalie Fisher-Spalton at the opening of the vigil.

Along with prayer, a story from YWCA of Palestine General Secretary Mira Rizek was read to staff. This story is not new. This has been the story of our lives as Palestinians for the last decades’, she wrote. The irony today is that the Gaza innocent and defenseless children, women and citizens who are massacred, displaced and impoverished are still waiting for the United Nations and the rest of the governments, who have issued and endorsed the declaration of human rights, to decide whether Gaza children can have these rights….the right to live, to eat, to go to school, and to live in peace.’

Solidarity for the women and children of Gaza has come from all corners of the globe. YWCAs of Fiji, Peru, Jordan, Brazil, Guyana, Denmark and Norway all held candlelight vigils to call for an end to the violence. The World YWCA adopted two resolutions at its Council in July 2007 that mandate the organisation to work towards peace and security in the Middle East through monitoring and promoting the UN Security Council Resolution 1325 on women, war and peace, which specifically addresses the impact of war on women, and women’s contributions to conflict resolution and sustainable peace.

Latest reports from Gaza state that at least 763 Palestinians are dead, including more than 200 children, since air raids first began on December 27, 2008. More than 3,121 people have also been wounded. Eight Israeli soldiers and three civilians have also died.

The YWCA of Palestine has called on the international community to pressure their respective governments in breaking their silence and intervening immediately to stop the conflict before it spreads through the Middle East region and beyond. ‘The United Nations must offer immediate protection to civilians, especially women and children who continue to be killed on a daily basis,’ read the statement.

As rockets, bombs and shells continue to fall, the YWCA of Palestine calls loudly for peace. ” Enough is enough. The children in Gaza are entitled to safety.”

YWCAs invited to hold candlelight vigil for Gaza

The YWCA of Palestine invites YWCAs around the world to hold a candlelight vigil on January 8 in commemoration of hundreds of lives lost in the recent Gaza conflict and to call for peace in the Middle East.

Israel launched a military operation including ground, sea and air attacks against Hamas-controlled Gaza strip on December 27 in retaliation to rocket fire by Hamas. The attacks on Gaza, the heaviest in decades, have had a huge toll on civilians. Despite numerous calls for a ceasefire, the conflict persists. The latest reports on Monday January 5 indicate that at least 500 Palestinians – including 87 children – have died so far, with over 2,500 injured. Four Israeli civilians and one soldier have also been killed.

Women and children bear the brunt of conflicts. At the World YWCA Council in 2007, we adopted two resolutions that mandate the YWCA movement to respond to the current situation. The Resolution on UN Resolution 1325 on women, peace and security calls on the YWCA movement to “promote the participation of women in conflict prevention, resolution and peace process”. The Resolution on Peace in the Middle East recognises that the escalating military aggression and intensified acts of violence in the Middle East are adversely affecting the Israeli and Arab Peoples, especially women and children and calls on member associations to “support the empowerment of women in the Middle East region by contributing to the development of programmes that enhance the dignity and security of women”.

Join the YWCA of Palestine in holding a candlelight vigil to call for peace in the Middle East. A candlelight vigil will help bring your community together in solidity for the lives lost and the insecurity in Gaza. You could hold a prayer or mediation, march in silence or invite a leader from the community to address those gathered for the vigil. Remember to invite the press to your event and do let the World Office know about your activities. We look forward to receiving your photos and stories on your solidarity activities.

Regards,World YWCA office

End Gaza blockade, World YWCA tells UN member states

As the world prepares to celebrate 60 years of the Human Rights Declaration, the undeniable rights of Palestinians continue to be violated. For nearly a year now, the Gaza strip has been under siege and earlier this month Israel tightened the blockade in response to renewed rocket attacks out of Gaza. Occasional opening of the boarder crossing into Gaza have had little impact on the growing humanitarian crisis caused by the siege. On November 24, the World YWCA expressed grave concern for women and children in Gaza in a statement presented on behalf of the Geneva NGOs Middle East Working Group with Focus on Palestine to the United Nations at a special meeting in commemoration of the International Day of Solidarity with the Palestinian People.

“The serious nature of the daily human rights violations that arise as a result of the siege in Gaza has tremendous impact particularly on women and children,” Hélène Yinda, World YWCA Regional Director for Africa and the Middle East told delegates at the meeting. Reading from the statement, Yinda expressed the groups concern, “The situation worsens from day to day and if nothing is done to stop it, it will lead to the total breakdown of public institutions that will severely undermine national capacity and the Palestinian economy.”

In a special message delivered to delegates at the meeting, United Nations Secretary-General Ban Ki-moon expressed regret that peace negations between Israeli and Palestinian leaders have slowed down and called on Israel to “cease settlement activities” among other activities that increase insecurity in the region.

Earlier this month, the United Nations High Commissioner for Human Rights Navanethem Pillay called the situation in Gaza a “direct contravention of international human rights and humanitarian law.” The Commissioner noted, “By function of this blockade, 1.5 million Palestinian men, women and children have been forcibly deprived of their most basic human rights for months.”

Her concerns were reiterated by Mary Robinson, former president of Ireland and founder of Realizing Rights, who also visited Gaza strip in November to meet with a range of women and human rights organisations in the region. “I am deeply saddened to see that the oppression and injustice suffered by Palestinians is worsening,” Robinson said, “Women, who are effectively excluded from decision-making, are bearing the greatest burden of both the Israeli occupation and the political divisions within the occupied Palestinian territory.”

The World YWCA and signatories to the statement called for the United Nations to ensure that women’s voices, perspectives and needs are integrated in peace negotiations in accordance with the UN Security Council Resolution 1325 on women, war and peace. The statement concluded that the UN must take urgent, firm and practical measures to end the crisis situation in the Gaza Strip and to contribute to alleviating the humanitarian crisis.